Vreau să ştiu dacă mi s-a încetat CIM şi nu mai am activitate, dar în acelaşi timp vreau să nu am întrerupere şi să îmi meargă mai departe, plătind contribuţiile la stat.
Pentru acest lucru cum trebuie să procedez?
Dacă am salariul minim pe economie la valoare de 700 lei, cât trebuie să plătesc către stat?
Puteti sa va asigurati la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.
1) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.
2) - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.
3) - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,50 lei.
Din 08.07.2012. am platit contributiile la pensii 232 ron. si la sanatate 39 ron. pe luna pana in prezent.
Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
Pot sa desfac cu ITM contractul cand vreau eu sau numai dupa un an de zile?
In caz ca nu imi desfac contractul cu ei si urmezi sa platesc macar un an de zile CAS statul imi va plati indemnizatia de crestere a copilului? Mentionez ca nu am nici un venit.
1. Contractul de asigurare sociala l-ati incheiat cu Casa de Pensii nu cu ITM.
2. - Puteti sa incetati oricand contractul de asigurare sociala dar trebuie sa mergetim la Casa de Pensii sa faceti o cerere.
- Sa aveti la dvs. si exemplarul din contract care v-a fost inmanat.
3. Prin plata contributiei la pensie in baza contractului de asigurare sociale nu ati realizat vechime in munca ci numai stagiu de cotizare la pensie (va ajuta cand veti solicita pensie).
4. Veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC numai daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna de nastere) aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj mindemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
5. Perioada in care ati platit contributia la pensie nu este perioada de obtinere de venituri profesionale si nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Nu am venit, dar imi platesc asigurarea la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Intrebarea mea ar fi:
Pot beneficia de retete compensate scrise de la medicul de familie?
Daca am bilet de trimitere tot de la medicul de familie o radiografie imi este gratuit?
Adica, am acelasi drepturi ca si un salariat ( la care oricum patronul ii plateste asigurarea de sanatate)?